Ciastka drożdżowe z miękkim twarogiem i nadzieniem jagodowym – Oto Instrukcja przygotowania.

Składniki:

Podstawowe ciasto drożdżowe:

  • 130 ml letniego mleka
  • szczypta soli
  • 60 g roztopionego masła
  • 35 g granulowanego cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki zwykłej
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 250 g miękkiego twarogu
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g mrożonych jagód
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 jajko do posmarowania

Proces przygotowania

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką wałku i kroimy na kwadraty (będzie nam około 12 kawałków ciasta). Do miski włóż twarożek, wsyp budyń waniliowy, cukier, żółtko i wszystko ubijaj. Zamrożone jagody oprósz skrobią i włóż do nadzienia. Wypełniamy środek przygotowanych szalików.

Przyklejamy końcówki kwadratów i przekłuwamy je na środku wykałaczką. Powierzchnię szalików posmaruj roztrzepanym jajkiem, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 165°C przez 40 minut.

error: Treść zabezpieczona !!