Idealne, która całkowicie rozpływa się w ustach: Pyszne miodowe ciasto w stylu Marlenki.
Przygotuj ten niesamowicie pyszny deser, który przywodzi na myśl znaną Marlenkę.
Miodowy zapach przyciąga do stołu, a delikatna konsystencja całkowicie rozpuszcza się na języku. Wszystkie te cechy sprawiają, że jest to skarb najwyższej klasy!
Postępuj zgodnie z tym przepisem, a goście będą zachwyceni.
Składniki:
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
- 80 g masła
- 50 g miodu
- 350 g mąki pszennej
- wanilina
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 180 g cukru pudru
- 500 ml mleka
- 1 jajko
- 40 g mąki pszennej
- 70 g masła
- wanilia
Polewa:
- 2,5 łyżki kakao
- 45 g masła
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Jajka z cukrem ubij na piankę, dodaj miód, masę dobrze wymieszaj i włóż do kąpieli wodnej, aby masa się stopiła. Dodaj sodę oczyszczoną i ściągnij z palnika.
Mąkę przesiej, porcjami dodaj do masy i mieszaj na gęste jednorodne ciasto. Przykryj ciasto i odstaw na 40 minut. Następnie podziel je na 3 części i każdą rozwałkuj na cienki prostokątny naleśnik.
Plastry rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 190°C przez około 5 minut. Po upieczeniu pokrój każdą płytkę na 2 części, wyjmij papier do pieczenia i przytnij brzegi. Krem przygotowujesz w bardzo łatwy sposób – mieszaj wszystkie powyższe składniki oprócz masła, gotuj aż zgęstnieją i zdejmij z palnika. Ostudź.
Przygotuj lukier mieszając w garnku masło z kakao, cukrem i śmietaną. Gotuj, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładką konsystencję. Zdejmujemy z ognia.
Na blasze układamy na przemian upieczone placki ciasta ze śmietaną, następnie smarujemy boki śmietaną, a następnie posypujemy resztkami ciasta. Deser polej polewą czekoladową i przechowuj w lodówce do schłodzenia.