Na ciasto:
Na nadzienie:
Przygotuj suchą i czystką miskę. Żółtka dokładnie oddziel od białek (białka zostaw przydadzą Ci się później). Żółtka wrzuć do miski i dosyp cukru – ubij.
Do ubitej masy, na wolnych obrotach, dodawaj powoli roztopione masło. Do uzyskanej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z limonki lub cytryny*. * Cytrynę lub limonkę dokładnie wymyj i zetrzyj ją na tarce.
Odłóż mikser i zacznij prace własnymi rękami. Mieszaj i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania gładkiej kuli. Podziel ją na dwie części i zawiń je w folię spożywczą. Obie części zawinięte w folię, włóż do zamrażarki (nie może to być lodówka). Czas oczekiwania ciasta w zamrażarce to 30 minut.
W tym czasie przygotuj sobie formę do pieczenia. Jej spód wyłóż papierem do pieczenia. Gdy upłynie czas ciasta w zamrażarce – wyciągnij go. Ugnieć pierwszą kulę palcami tak aby wypełniło dno formy. Drugą pozostaw.
Możemy zabrać się za przygotowywanie kremu. Białka, które zostały Ci wcześniej – wrzuć do miski i dodaj cukier. Ubijaj pianę na sztywno. Do ubitej masy dodaj stopniowo jogurt i przesianą mąkę. Mieszaj na niskich obrotach do połącznia się składników.
Masę możesz już przelać na przygotowany spód. Drugą kulę zetrzyj na tarce – tak aby powstała kruszona i połóż ją na krem.