Ciasto „Trzy szklanki” – jeszcze nie jadłaś tak dobrego ciasta. Szybko i smacznie. Obłędny smak

Prosty przepis na proste ciasto idealne, a przy tym pyszny i idealnie pasujący do porannej kawy. Dodatkowo, nie trzeba wiele produktów, by wyczarować to cudo!

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka kefiru,
  • szklanka cukru,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżka kakao,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

ORAZ

  • 350 g kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Do miski wlej kefir z sodą, po czym dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajko i dodaj cukier i sól – całość wymieszaj.

Potem wlej olej roślinny, znowu wymieszaj, następnie wlej kefir z pierwszej miski i znów wymieszaj. Do gotowej masy przesiej kakao i mąkę.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem. Wlej ciasto do formy i włóż je do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Piecz około 30 minut.

W tym czasie przygotuj krem. Do miski wlej kwaśną śmietanę, po czym wsyp cukier puder. Dokładnie wymieszaj.

Po wyjęciu z piekarnika ciasta, schłodź je. Odetnij boki i górę. Samo ciasto podziel na dwie równe części – jedną z nich posmaruj przygotowaną masą śmietanową i przykryj ją drugą warstwą ciasta. Pamiętaj, aby nie pozostawić brzegów i góry ciasta bez kremu.

Odcięte kawałki możesz zmielić i użyć jako posypki na wierzch ciasta. Tak przygotowany deser jest od razu gotowy do spożycia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!