To popularne ciasto ziemniaczane jest proste do przygotowania i idealne na każdą okazję. Jest to tradycyjne danie, które łączy w sobie smaki ziemniaków, cebuli i chrupiącej skórki.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce. Zetrzyj cebulę i dodaj do ziemniaków. Posól mieszankę ziemniaków i cebuli, a następnie odcedź nadmiar wody. Do odcedzonych ziemniaków i cebuli dodaj 10 g mąki i wymieszaj całość. Włóż patelnię lub blachę do piekarnika, aby się nagrzała.
Gdy patelnia jest gorąca, wyjmij ją i nasmaruj olejem. Rozłóż mieszankę ziemniaków na patelni, wyrównaj wierzch. Rozpuść 2 łyżki masła i wymieszaj z olejem. Polej mieszankę ziemniaków roztworem masła i oleju. Włóż patelnię z ziemniakami do piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor i będzie chrupiące na wierzchu.