Cukinia zapiekana z serem i cebulą – Gwarancja, że zniknie z twojego stołu szybciej niż zdążysz mrugnąć.

Zapiekanka z cukinii z serem i cebulą to danie, które przygotujesz, łącząc cukinię, ser i cebulę smażoną, w piekarniku. Jest to potrawa wegetariańska, charakteryzująca się niską zawartością niepotrzebnych kalorii.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek, według potrzeb
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • słodka papryka mielona, do smaku
  • 1 kostka bulionu warzywnego lub do gustu
  • 130 g niskotłuszczowego białego jogurtu
  • 150 g żółtego sera o niskiej zawartości tłuszczu

Sposób przygotowania:

Zacznij od obrania cukinii i pokrojenia jej w plasterki. Następnie, w misce, przypraw cukinię solą, pieprzem, papryką i rozdrobnionym bulionem warzywnym lub ziołami. Oddzielnie, na patelni z odrobiną oliwy, zeszklij pokrojoną cebulę. W misce ubij jajka, dodaj do nich jogurt, sól, zmiażdżony czosnek i dokładnie wymieszaj.

W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry cukinii, na nich rozprowadź zeszkoloną cebulę, a całość zalej mieszanką jajek i jogurtu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut. Po tym czasie posyp wierzch startym serem i piecz jeszcze przez 10 minut.

Podziel się swoimi ulubionymi przepisami lub poradami kulinarnymi w komentarzach! Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!