Domowa mikstura z selera i cytryny – naturalne wsparcie w leczeniu cukrzycy

Jeśli borykasz się z problemem wysokiego poziomu cukru we krwi, to ten artykuł jest dla ciebie.

Poznaj przepis na naturalną domową mieszankę, która działa profilaktycznie przeciwko występowaniu cukrzycy typu 2. Do jej przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki – seler i cytryna. Dowiedz się, jak w łatwy sposób możesz przygotować ten leczniczy eliksir w swojej kuchni.

Dlaczego seler i cytryna?

Te dwa produkty mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, z których często nawet nie zdajemy sobie sprawy.

Cytryna

Cytryna słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C. Dzięki niej, korzystnie wpływa na wzmocnienie i odporność naszego organizmu. Zapobiega również namnażaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia się komórek.

Dzięki korzystnemu działaniu na drogi oddechowe, cytryna jest niezastąpiona w przypadku przeziębienia czy infekcji. Owoc ten zawiera również flawonoidy, które biorą udział w procesie regeneracji tkanki łącznej.

Seler

Z pewnością niewiele osób wie, że korzeń selera posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jest, przede wszystkim, źródłem wielu witamin. Zawiera między innymi witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B9), które istotnie wpływają na zwiększenie odporności naszego organizmu.

Ze względu na dużą zawartość błonnika, seler pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu. Warto również wspomnieć, że warzywo to bogate jest w wiele składników mineralnych, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego i hormonalnego. Są to między innymi: wapń, fosfor, magnez, żelazo i potas. Dodatkowo korzeń selera posiada także substancje o działaniu przeciwgrzybiczym i przeciwnowotworowym.

Jak przygotować domową mieszankę z selera i cytryny?

 

Składniki

Do przygotowania mikstury potrzebne będą:

  • 6 cytryn
  • 300g korzenia selera

Proces przygotowania

W pierwszej kolejności, cytryny przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok. Następnie dokładnie myjemy i obieramy seler i ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Do dużego garnka wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy ją i wyłączamy.

Do mniejszego garnka przelewamy sok z cytryny, wkładamy starty seler i stawiamy na garnku z zagotowaną, gorącą wodą. Przykrywamy mniejszy garnek pokrywką i parujemy tak naszą miksturę przez ok. 90 minut. Po tym czasie, zdejmujemy mniejszy garnek z garnka z wodą, odkrywamy pokrywę i studzimy naszą mieszankę. Następnie przelewamy ją do czystego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Dawkowanie

1 łyżkę mikstury należy przyjmować codziennie rano, na czczo, ok. pół godziny przed śniadaniem. Na zdrowie!

error: Treść zabezpieczona !!