Nie będziesz mógł się oprzeć i stanie się atrakcją każdej uroczystości: Pyszny deser malinowy bez mąki.
Fantastyczny deser bez dodatku mąki, który będzie gwiazdą każdej imprezy. Niezwykle delikatny – wprost rozpływa się w ustach…Wypróbuj ten genialny przepis, a będziesz zachwycona!
Potrzebujesz:
- 148 g budyniu malinowego
- 180 g cukru pudru
- 6 g proszku do pieczenia
- 8 jajek
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- blacha o wymiarach 45,2 x 37,5 x 4 cm
Krem:
- 500 ml mleka
- 188 g masła
- 100 g cukru pudru
- 63 g budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Na wierzch:
- 133 g białej czekolady
- 113 g cukru pudru
- 100 ml wody
- 80 g mleka skondensowanego
- 15 g syropu kukurydzianego
- 7 g żelatyny
- 33 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 250 g dżemu malinowego
- 200 ml syropu malinowego
Przygotowanie:
Do miski wbij 8 białek, wsyp cukier i ubijaj na średnich obrotach na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka.
Następnie zmniejsz prędkość do minimum i dodawaj olej. W misce wymieszaj budyń malinowy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj go do masy jajecznej i mieszaj za pomocą trzepaczki.
Ciasto mieszaj powoli, aż będzie zwarte i puszyste. Następnie wylej je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wygładź powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 – 25 minut. W międzyczasie przygotuj krem waniliowy. Wlej 2/3 mleka do garnka i pozwól mu się podgrzać. Dodaj budyń waniliowy do reszty mleka i wymieszaj. Wsyp cukier do garnka z mlekiem. Dodaj esencję waniliową i na koniec wlej mieszankę budyniu do gotującego się mleka.
Od czasu do czasu mieszając ostudź. W międzyczasie ubij miękkie masło.
Dodawaj porcjami krem budyniowy do masła i kontynuuj ubijanie.
Ostudź biszkopt, odwrócić i zdejmij papier do pieczenia. Przekrój go na dwie części.
Dolną część posmaruj konfiturą malinową, 1/3 warstwą kremu. Kolejno ułóż biszkopty nasączone syropem malinowym.
Za pomocą szprycy cukierniczej nałóż krem w szczeliny między biszkoptami, a następnie rozprowadź jeszcze część kremu na wierzchu i wygładź powierzchnię.
Drugi biszkopt również posmaruj dżemem. Przykryj nim górę deseru.
Wierzch posmaruj pozostałym kremem i włóż deser do lodówki. W międzyczasie przygotuj lukier. Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw. Do garnka wlej wodę i skondensowane mleko, dodaj cukier i zagotuj ciągle mieszając.
Następnie dodaj żelatynę, pozwól jej się rozpuścić, a na koniec dodaj syrop kukurydziany i połamaną białą czekoladę.
Po roztopieniu czekolady dobrze wymieszaj lukier trzepaczką i możesz dodać barwnik spożywczy.