Ugotuj dwie garście tych liści, a powstanie bardzo zdrowa maść, szereg właściwości zdrowotnych! Tutaj przepis

Ta cudowna roślina ma szereg rozmaitych zastosowań, znanych ludziom od setek lat. Wielu osobom kojarzy się z przeziębieniem czy kaszlem – ze względu na przeciwzapalne właściwości. Babkę lancetowatą można jednak używać także w innych celach, a oto niektóre z nich:

  • leczenie żylaków,
  • wspomożenie trawienia,
  • wzmocnienie układu odpornościowego,
  • działanie antyseptyczne,
  • leczenie przeziębienia lub grypy,
  • odkrztuszenie śluzu,
  • wspomożenie dróg oddechowych,
  • profilaktyka przeciw osteoporozie,
  • łagodzenie objawów astmy i alergii,
  • eliminacja bólów brzucha i skurczy,
  • działanie moczopędne,
  • regeneracja komórek,
  • odprowadzenie nadmiaru wody z organizmu,
  • wspomożenie pracy nerek i wątroby,
  • przyspieszenie gojenia się ran i chorób skórnych,
  • oczyszczenie dróg moczowych.

Babka lancetowata – składnik nalewki

Z tej rośliny można przyrządzić także znakomitą nalewkę. Przyda się ona w leczeniu zapalenia dróg moczowych, wrzodów oraz bolących zębów, a także przy płukaniu gardła i jamy ustnej.

Przygotowanie takiej nalewki jest bardzo proste:

Zalej alkoholem naczynie z umieszczonymi liśćmi babki, tak aby były zanurzone. Szczelnie przykryj i odstaw na 15 dni, od czasu do czasu wstrząsając zawartością. Po tym czasie odcedź zawartość naczynia przez gazę. Nalewkę należy przechowywać w chłodnym, suchym pomieszczeniu, najlepiej w butelkach z ciemnego szkła.

W celach leczniczych możesz stosować około 10 kropli dziennie. Od momentu przygotowania nalewka z babki lancetowatej jest ważna przez okres dwóch lat, warto więc naklejać na butelki etykiety z datą sporządzenia specyfiku.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!