Domowe ciastka w 15 minut: Nie kupuj ciastek w sklepie – te są o wiele pyszniejsze
Składniki:
- * 3 jabłka,
- * 120 gramów cukru,
- * 2 gramy wanilii,
- * 4 jaja,
- * 200 gramów masła,
- * 500 gramów mąki,
- * 10 gramów proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Jaja utrzeć z cukrem i wanilią. Dodać rozpuszczone masło. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta. Blachę wyłożyć pergaminem.
Nakładać uformowane łyżką ciasteczka. Piec w piekarniku w 200’C przez 10-15 minut. Ciastka powinny mieć złocistobrązowy kolor.
Ciasteczka mleczne
Składniki:
- * 40 gramów mąki,
- * 200 gramów cukru,
- * 100 gramów masła,
- * 80 ml mleka,
- * 1 jajo,
- * 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Masło ubić z cukrem. Dodać jajko, mleko, proszek do pieczenia i wymieszać. Połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Rozwałkować na warstwę o grubości 7-10 mm. Wycinać z ciasta dowolne kształty za pomocą foremek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 180’C przez ok. 15 minut.
Ciasteczka bananowe
Składniki:
- * 2 banany,
- * 1 szklanka płatków owsianych,
- * orzechy włoskie do smaku,
- * rodzynki.
Przygotowanie:
Rozgnieść banany widelcem i wymieszać z płatkami owsianymi. Dodać posiekane orzechy i rodzynki. Wszystko dokładnie połączyć.
Ciasto rozwałkować na warstwę grubości ok. 1 cm. Pociąć na małe kwadraty. Układać na blasze. Piec w 180’C przez ok. 15 minut.
Ciastka „Madeleine”
Składniki:
- * 120 gramów mąki,
- * 2 jaja,
- * 90 gramów masła,
- * 80 gramów cukru,
- * 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, dodać jaja i cukier. Wymieszać w mikserze. Dodać mąkę, sok z cytryny i dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto umieścić w foremkach „Madeleine”. Piec w 190’C przez ok. 15 minut.