2 składniki plus wafelki i pyszne domowe lody gotowe. Kiedyś jadłam takie w dzieciństwie

Lody śmietankowe w wafelku – domowy powrót do dziecięcych pyszności.

Absolutny hit w mojej kuchni – tanie, zdrowe i przepyszne. Kultowe lody, których smak zna chyba każdy. Jest to jeden z tych przepisów, który „nie ma prawa się nie udać”.

Żeby przygotować te wspaniałości potrzebujesz następujących składników:

  • Wafle – jedno opakowanie dużych wafli możesz wykorzystać w dowolnej formie, jednak warto o tym pamiętać, że im większe, tym łatwiej przytniesz je do kształtu naczynia, w którym formujesz swoje lody
  • Śmietanka kremówka 0,5l – słodka 30-36%
  • Słodkie mleko skondensowane – ok. 300 ml

Czas na przygotowanie śmietankowego nadzienia. Śmietankę, przelewamy do wysokiej miski i ubijamy na gęstą masę, średnio ok. 5-7 minut. Kiedy masa osiągnie pożądaną konsystencję powoli wlej skondensowane mleko.

Ważne, żeby nie robić tego zbyt gwałtownie. Przygotowane nadzienie przełóż do naczynia wyłożonego waflami, rozprowadź równomiernie i przykryj kolejną warstwą wafli. Odstaw do zamrażarki na 4-6 h, gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!