Są to: fosfor, potas, azot, magnez – czyli to co kwiaty lubią najbardziej. Owe substancje zapewniają roślinie zdrowie i wspierają jej kwitnienie. Przygotowanie nawozu z bananowej skórki jest bardzo proste. Możemy również wybrać sobie sposób przygotowania.
Oczywiście nie jest mowa tutaj o owocowych herbatkach z torebek. Herbatę bananową do nawożenia storczyków przygotujemy z suszonej na słońcu skórki z banana.
Po wysuszeniu stwardniałą skórkę siekamy na drobne kawałki. 1 łyżeczkę sypkiej skórki parzymy w 200ml wrzącej wody. Koniecznie zaczekajmy aż nawóz ostygnie! Chłodną cieczą podlewamy korzenie.
Skórkę z banana kroimy na drobne kawałki. Następnie rozkładamy je na blasze do pieczenia w piekarniku tak, aby miąższ znalazł się na górze. Blachę ze skórkami wkładamy do piekarnika i suszymy. Po wyjęciu i schłodzeniu skórkę mielimy na proszek za pomocą wałka lub blendera.
Skórkę z dwóch bananów zalewami dwoma litrami wody i zostawiamy na 2 dni. Po upływie czasu cedzimy przez gazę i rozcieńczamy z wodą w stosunku 1 do 1. Tak przygotowaną „nalewką” podlewamy korzenie.