Domowy żytni chleb kefirowy w godzinę. Bez drożdży i zakwasu. Już nie kupuje w piekarni
Nie ma chyba nikogo, kto nie miałby jakichś miłych wspomnień pachnących świeżo upieczonym, aromatycznym chlebem.
Chleb kupiony w markecie, ani nawet w piekarni, nigdy nie jest tak pyszny i świeży, jak ten, który samodzielnie wyjmiemy z piekarnika. O przewadze zdrowotnej własnego wypieku nie trzeba już chyba nikogo przekonywać; wszyscy wolimy wiedzieć, z jakich składników przygotowane jest nasze jedzenie.
Moda na pieczenie chleba powraca, jednak nadal wiele osób uważa, że proces jego przygotowania jest skomplikowany i czasochłonny.
Jest jednak sposób na uniknięcie konieczności przygotowania zakwasu lub użycia drożdży. Jeśli do chleba dodamy sodę oczyszczoną oraz kefir, bochenek pięknie wyrośnie podczas pieczenia. Nie trzeba będzie długo czekać, a gotowe pieczywo można mieć w ciągu godziny od rozpoczęcia przygotowań!
Składniki:
- 1 szklanka kefiru
- 22 dkg mąki żytniej
- 4 łyżki dowolnych otrębów
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki soku cytrynowego
Dodatkowo – kilka łyżek ulubionych ziół i pestek (np. siemię lniane, czarnuszka, słonecznik).
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy kefir z sodą i kwaskiem cytrynowym. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe suche składniki. Wlewamy olej i wyrabiamy ciasto – najpierw drewnianą łyżką, później dłońmi.
Wyrobione ciasto przekładamy do naczynia do pieczenia chleba i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 50 minut.
Korzyści zdrowotne związane z jedzeniem ciemnego pieczywa z otrębami są znane. Taki chleb dietetycy polecają osobom dbającym o linię, a nawet pacjentom na diecie cukrzycowej.
Dzięki otrębom, chleb stanowi bogate źródło błonnika, wpływającego korzystnie na działanie układu trawiennego. Pestki to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.