Ekspresowe ciasteczka z 3 składników – Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis

Masz niepohamowaną ochotę na coś słodkiego, a w szafie pusto? A może goście zapowiedzieli się krótko przed wizytą?

Te ciasteczka staną się Twoimi ulubionymi. Robi się je ekspresowo – ze składników, które z pewnością masz w kuchni. Uważaj, bo goście zaczną przyjeżdżać częściej!

Czego potrzebujesz?

  • 250 g margaryny,
  • 300 g kwaśnej śmietany,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia.

Jak przygotujesz ciasteczka?

Margarynę wyjmij trochę wcześniej – powinna być w temperaturze pokojowej. Rozgnieć ją dłonią na stolnicy. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wszystko zagnieć.

Jaka powinna być konsystencja? Miękka, ale nie klejąca. Jeśli się klei, podsyp mąką.

Rozwałkuj ciasto na grubość kilku milimetrów. Szklanką lub foremką wykrawaj ciasteczka.

Wyłóż blachę papierem i umieść na niej ciastka. Jeśli chcesz urozmaicić wygląd i smak ciasteczek, posyp je rozdrobnionymi orzechami lub wciśnij maleńkie kawałki czekolady.

Piecz w temp. 180-200 stopni, aż osiągną złoty kolor.

error: Treść zabezpieczona !!