Oto sekretny przepis na pyszny farsz do naleśników – szybko i smacznie. Lepszego nie jadłam

Dzieci uwielbiają naleśniki! Jednak, najczęściej jadłyby je z dżemem, słodkim twarogiem lub czekoladą do smarowania.

Nam z kolei zależy, żeby dzieci odżywiały się nieco zdrowiej. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest przepyszny farsz warzywny do naleśników, który pokochają nawet dzieci.

Naleśniki to idealny, szybki obiad czy podwieczorek dla naszych dzieci. Ciasto naleśnikowe jest znane wszystkim, którzy choć trochę potrafią gotować. Dzieci są zachwycone, że nie muszą jeść ziemniaków, surówki i kotleta.

Chyba nie ma dziecka, które wzgardziłoby naleśnikiem… Farsz warzywny łączy więc przyjemne z pożytecznym.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • 100g twardego sera
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Warzywa koniecznie trzeba umyć i obrać ze skórki i łupinek. Marchewki trzeba zetrzeć na tarce na małych oczkach, z cebulą można zrobić to samo lub po prostu posiekać ją na bardzo drobne kawałeczki.

Później jedno i drugie warto wymieszać w misce, aby wykładając warzywa na patelni były one od razu wymiksowane. Rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę i cebulę na patelnię i przykrywamy pokrywką.

Niech całość smaży się na średnim ogniu przez około 10-15 minut. Co jakiś czas należy zajrzeć pod przykrycie i sprawdzić czy warzywa się nie przypalają.

Warto je przemieszać drewnianą łyżką lub, ewentualnie, dodać odrobinę przegotowanej wody (szczególnie, jeżeli marchewki nie są nadmiernie soczyste i nie soki z niej nie wypłynęły).

Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy do nich jaja, sól i pieprz oraz smażymy dalej na bardzo małym ogniu ciągle mieszając – tak aby jajka nie za bardzo się ścięły. Robimy to przez mniej więcej 5 minut. Gotowy farsz należy wyłożyć i przestudzić.

W tym czasie trzeba przygotować naleśniki według swojego ulubionego przepisu. Gdy farsz jest już letni, można wyłożyć po 2-3 łyżki na naleśnik i zawinąć go w formę koperty.

Sposób podania:

Naleśnika można podać po prostu w kopercie, od razu będzie smaczny. Jednak, można go także jeszcze odrobinę podsmażyć z farszem wewnątrz, tak, aby naleśnik zrobił się chrupki.

Bez względu na to, czy naleśnika dodatkowo podsmażamy czy nie, można na kapnąć na niego „kleksem” z jogurtu naturalnego dla kontrastu smakowego.

Dzieci na pewno polubią takie naleśniki, ponieważ cebula oraz marchewka nadal będą miały słodki posmak. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!