Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę w wysokim naczyniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 160 stopni na termoobieg. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier i miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać żółtka i nadal ucierać masę, aż do całkowitego połączenia wszystkich składników.
Mąkę przesiać i wsypać do masy. Dodać również proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach 25×40 cm wysmarować tłuszczem i umieścić w niej papier do pieczenia. Przygotowane ciasto umieść w blaszce. Wyrównać powierzchnię biszkoptu i piec przez około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie już całkowicie zimne delikatnie przeciąć go na dwie równe części. Jedną z nich odłożyć, a druga pozostawić na blaszce.
Masa jabłkowa:
Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni lub w garnku roztopić łyżkę masła i wrzucić starte jabłka. Smażyć je przez 5-10 minut cały czas mieszając, aby nie przypaliły się. Zdjąć z ognia i dodać jedno opakowanie galaretki i intensywnie wymieszać, aby proszek całkowicie się rozpuścił. Przygotowaną masę odstawić, aby całkowicie przestygła.
Masa budyniowa:
Do garnka wlać mleko i dodać cukier. Wsypać i rozpuścić dwa opakowania budyniu. Gdy całość zacznie się gotować, przytrzymać na ogniu jeszcze przez około pół minuty cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Drugą galaretkę rozrobić według przepisu na opakowaniu. Masło (250 g) utrzeć mikserem i dodać stopniowo ostudzony budyń. Miksować, aż składniki się połączą. Połowę masy umieścić na biszkopcie, który zostawiliśmy w blaszce. Wyłożyć na nią masę jabłkową.
Biszkopty należy namoczyć w rozpuszczonej galaretce i równo poukładać na jabłkach. Ostudzić ciasto przed około 15-30 minut w lodówce, aż stężeje. Wtedy na ułożone na jabłkach biszkopty wlać resztę galaretki. Ponownie wstawić ciasto do lodówki.
Wyłożyć drugą połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu. Lekko docisnąć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno stopniowo dodając do niej cukier puder. Gdy masa będzie odpowiednio sztywna należy wyłożyć ją na wierzch ciasta.