Żurek najlepszy pod słońcem – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Kiszona kapusta, dobra kiełbasa i koperek to świetne połączenie.

Rozkoszuj się nią w tej zupie, w której wszystkie smaki dobrze się łączą. Zupa rozgrzewa, syci i smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 kiełbasa paprykowa
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • bulion (lub woda)
  • 150 ml śmietany 31%
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • nasiona kminku
  • sól
  • mielony pieprz
  • cukier

Proces przygotowania

Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować z liściem laurowym, przyprawami, kminkiem i solą. Bulionem lub wodą zalać tuż nad ziemniakami i gotować 8-10 minut. Do prawie ugotowanych ziemniaków dodać posiekaną kapustę bez marynaty i posiekaną kiełbasę.

Dodać bulion (trochę zostawić w szklance) i doprowadzić do wrzenia. W szklance bulionowej wymieszaj mąkę i wlej ją do gotującej się zupy. Całość smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zmięknie. Wymieszaj oba kremy i dodaj do nich odrobinę zupy. Mieszamy i wlewamy do reszty zupy. Dodać koperek i chwilę smażyć. Zupę dopraw cukrem, solą i pieprzem.

error: Treść zabezpieczona !!