Danie z pieczonej kapusty z mieloną wołowiną oraz pieczone ziemniaki z parmezanem. Palce lizać.
Dzisiaj przygotujemy przepyszne danie z pieczonej kapusty z mieloną wołowiną oraz pieczone ziemniaki z parmezanem. Ten przepis jest nie tylko smaczny, ale i prosty w wykonaniu. Zapraszam do gotowania razem ze mną!
Składniki na pieczoną kapustę z mieloną wołowiną:
- 1 cebula (posiekana)
- Sól, mieszanka ziół włoskich, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, papryka (do smaku)
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 5-6 łyżek białego jogurtu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Młoda cebula i koperek (posiekane)
- 1 główka kapusty (pokrojona na kawałki)
- 500 g mielonej wołowiny
- Papier do pieczenia
Składniki na pieczone ziemniaki:
- 3 ziemniaki (pokrojone na kawałki)
- Sól, czarny pieprz, papryka (do smaku)
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 60 g parmezanu (starty)
- Pietruszka (posiekana)
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę i dodaj sól, mieszankę ziół włoskich, gałkę muszkatołową, czarny pieprz, paprykę i zmiażdżone ząbki czosnku. Dobrze wymieszaj. Posiekaj młodą cebulę i koperek, dodaj je do mieszanki wraz z białym jogurtem i koncentratem pomidorowym. Dokładnie wymieszaj, aby powstał sos. Pokrój kapustę na kawałki, jak pokazano na filmie, i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posyp kapustę solą i czarnym pieprzem. Nałóż mieloną wołowinę na kapustę, a następnie rozprowadź przygotowany sos na wierzchu mięsa. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut. Pokrój ziemniaki na kawałki i umieść je w misce. Wymieszaj sól, czarny pieprz, paprykę, zmiażdżony czosnek oraz olej roślinny. Dodaj mieszankę do ziemniaków i dobrze wymieszaj.
Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp połowę ziemniaków startym parmezanem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, a następnie odwróć ziemniaki na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut. Po upieczeniu posiekaj pietruszkę i dodaj ją wraz z resztą parmezanu do ziemniaków. Dobrze wymieszaj. Podawaj pieczoną kapustę z mieloną wołowiną oraz pieczone ziemniaki z parmezanem. Mmmm, co za zapach! To danie jest nie tylko pyszne, ale i pełne aromatycznych ziół.