Karkówka z pieczarkami i cebulą. Lepszego przepisu nie znam – mięso wychodzi soczyste i aromatyczne

Przepis na pyszną karkówkę z pieczarkami i cebulą idealnie sprawdzi się na wspólne posiłki z bliskimi czy znajomymi, jak i na świąteczne obiady. Do jego przyrządzenia wystarczy nam tylko 1 garnek!

Danie możemy przygotować dzień wcześniej i podgrzać w piekarniku, dopiero gdy przyjdą nasi goście. Mięso będzie wyjątkowo soczyste i aromatyczne. To bardzo prosty i smaczny przepis! Koniecznie go wypróbuj!

Potrzebne składniki do przyrządzenia dania:

  • 1 kilogram karkówki
  • 0,5 kilograma pieczarek
  • 3 cebule
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • słodka papryka w proszku

Potrzebne składniki do przyrządzenia sosu:

  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki maggi lub sosu sojowego
  • 8 łyżek wody
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Najpierw kroimy karkówkę w plastry. Następnie dokładnie smarujemy je solą, pieprzem i papryką w proszku. Przykryte folią aluminiową mięso, odkładamy na kilka godzin, by przeszło wszystkimi aromatami.

Po upływie kilku godzin, każdy kawałek obtaczamy w mące. Następnie smażymy na patelni. Tak przygotowane plasterki karkówki przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Następnie kroimy pieczarki i cebulę i dodajemy na wierzch mięsa. Możemy również do przygotowania sosu z pozostałych składników, którym polewamy później mięso.

Przykryte naczynie, ponownie wkładamy do piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i przez 1,5 godziny pieczemy mięso.

Karkówka z pieczarkami i cebulą smakuje obłędnie, podziel się tym przepisem ze znajomymi!

error: Treść zabezpieczona !!