Szybki deser, który napewno Ci zasmakuje: Mleko skondensowane i krem ​​cytrynowy.

Mleko skondensowane to produkt, który wiele osób uwielbia od dzieciństwa.

Z reguły dodajesz je do kawy lub smarujesz kawałek chleba. Dzisiaj proponuję wykorzystać je do przygotowania niesamowicie pysznego letniego deseru. Mleko skondensowane i krem ​​cytrynowy na zawsze podbiją Twoje serce!

Wydawałoby się, że połączenie jest bardzo nietypowe. Ale słodki kremowy smak skondensowanego mleka i świeża kwaskowatość cytryny to doskonałe dopełnienie. I tak, te dwa składniki wystarczą do zrobienia kremu. Dodatkowo zajmuje to tylko 15 minut.

Nie możesz wymyślić szybszego deseru! Jeśli boisz się słodyczy i liczysz kalorie, z pewnością nie polecam spożywania dużej ilości takiego przysmaku. Ale nawet niewielka porcja do herbaty lub kawy to wielka przyjemność.

Składniki:

  • 325 ml mleka skondensowanego
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Wyciśnij sok z jednej cytryny. Przecedź przez drobne sito do średniego szklanego pojemnika. Wlej tam puszkę skondensowanego mleka.

Ubijaj miksturę mikserem do uzyskania konsystencji jednorodnej śmietany.

Aby krem ​​był gęstszy, możesz wstawić go do lodówki na 15 minut.

Krem jest gotowy! Podawaj w miseczkach z ulubionymi dodatkami. Radzę spróbować położyć okruchy ciastek na dno naczynia, a następnie kilka łyżek kremu. Udekoruj startą czekoladą i truskawkami lub skórką z cytryny.

Nawiasem mówiąc, krem z mleka skondensowanego i cytryny doskonale nadaje się również do wypieków i ciast.

error: Treść zabezpieczona !!