Z reguły dodajesz je do kawy lub smarujesz kawałek chleba. Dzisiaj proponuję wykorzystać je do przygotowania niesamowicie pysznego letniego deseru. Mleko skondensowane i krem cytrynowy na zawsze podbiją Twoje serce!
Wydawałoby się, że połączenie jest bardzo nietypowe. Ale słodki kremowy smak skondensowanego mleka i świeża kwaskowatość cytryny to doskonałe dopełnienie. I tak, te dwa składniki wystarczą do zrobienia kremu. Dodatkowo zajmuje to tylko 15 minut.
Nie możesz wymyślić szybszego deseru! Jeśli boisz się słodyczy i liczysz kalorie, z pewnością nie polecam spożywania dużej ilości takiego przysmaku. Ale nawet niewielka porcja do herbaty lub kawy to wielka przyjemność.
Wyciśnij sok z jednej cytryny. Przecedź przez drobne sito do średniego szklanego pojemnika. Wlej tam puszkę skondensowanego mleka.
Ubijaj miksturę mikserem do uzyskania konsystencji jednorodnej śmietany.
Aby krem był gęstszy, możesz wstawić go do lodówki na 15 minut.
Krem jest gotowy! Podawaj w miseczkach z ulubionymi dodatkami. Radzę spróbować położyć okruchy ciastek na dno naczynia, a następnie kilka łyżek kremu. Udekoruj startą czekoladą i truskawkami lub skórką z cytryny.