Łatwy do przygotowania: Niesamowity szwajcarski krem ​​z białek, masła i cukru, który doskonale utrzymuje swój kształt.

Szukasz idealnego kremu do dekoracji i dopełnienia świątecznych smakołyków?

Przedstawiamy Państwu znakomity i niezwykle smaczny przepis na krem szwajcarski, który jest legendą wśród cukierników.

Zrób niesamowity szwajcarski krem ​​z tym przepisem. Krem doskonale utrzymuje swój kształt, dzięki czemu idealnie nadaje się do zdobienia!

Składniki:

  • 3 białka jaj
  • 250 g cukru
  • 375 g masła

Opcjonalnie:

  • Olejek waniliowy – 1/2 łyżki według Twojego gustu

Przygotowanie:

Na początku oddzielamy białka od żółtek. Do garnka na kuchence wlej pół litra wody, a gdy zacznie się gotować, postaw szklaną miskę na wierzchu.

Do miski dodaj białka i cukier. Mieszankę ubijaj trzepaczką przez około 3 minuty w temperaturze 55-60°C, aż cukier całkowicie się rozpuści, a mieszanina będzie puszysta i napięta.

Wlej miksturę do miski. Używając miksera, ubijaj ze średnią prędkością, aż temperatura mieszanki spadnie do temperatury pokojowej. Gdy mamy gęstą pianę, stopniowo ubijając na minimalnych obrotach, dodajemy zmiękczone masło pokrojone w kostkę.

Później, podczas ubijania, dodajemy naszą ulubioną esencję i na koniec wszystko mieszamy szpatułką kuchenną. Napełnij kremem torebkę cukierniczą i używając różnych rozmiarów przedłużek, wyciśnij go do małych miseczek.

W razie potrzeby możemy pokolorować krem ​​barwnikami spożywczymi. Możemy stworzyć m.in. różne kwiaty, róże, bezy, ozdoby itp. Krem można przechowywać przez 5 dni w lodówce. Możemy go nawet zamrozić.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!