Przedstawiamy Państwu znakomity i niezwykle smaczny przepis na krem szwajcarski, który jest legendą wśród cukierników.
Zrób niesamowity szwajcarski krem z tym przepisem. Krem doskonale utrzymuje swój kształt, dzięki czemu idealnie nadaje się do zdobienia!
Opcjonalnie:
Na początku oddzielamy białka od żółtek. Do garnka na kuchence wlej pół litra wody, a gdy zacznie się gotować, postaw szklaną miskę na wierzchu.
Do miski dodaj białka i cukier. Mieszankę ubijaj trzepaczką przez około 3 minuty w temperaturze 55-60°C, aż cukier całkowicie się rozpuści, a mieszanina będzie puszysta i napięta.
Wlej miksturę do miski. Używając miksera, ubijaj ze średnią prędkością, aż temperatura mieszanki spadnie do temperatury pokojowej. Gdy mamy gęstą pianę, stopniowo ubijając na minimalnych obrotach, dodajemy zmiękczone masło pokrojone w kostkę.
Później, podczas ubijania, dodajemy naszą ulubioną esencję i na koniec wszystko mieszamy szpatułką kuchenną. Napełnij kremem torebkę cukierniczą i używając różnych rozmiarów przedłużek, wyciśnij go do małych miseczek.
W razie potrzeby możemy pokolorować krem barwnikami spożywczymi. Możemy stworzyć m.in. różne kwiaty, róże, bezy, ozdoby itp. Krem można przechowywać przez 5 dni w lodówce. Możemy go nawet zamrozić.