Szybki kremowy sos pieprzowy – Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a efekt jest naprawdę tego wart.

Kremowy sos pieprzowy na bazie śmietanki świetnie komponuje się ze stekami, medalionami z polędwiczki wieprzowej czy dowolnymi naturalnymi kawałkami mięsa. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a efekt jest naprawdę tego wart!

Składniki

  • 2-3 łyżeczki marynowanej zielonej papryki
  • 1-2 łyżki masła
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól

Do zagęszczenia (nie jest konieczne):

  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Proces przygotowania

Na małej patelni rozgrzej masło. Dodać lekko zmielony zielony pieprz i chwilę mieszać. Dodać śmietanę, sól i gotować około 2 minuty. Jeśli chcemy gęstszy sos, rozrabiamy skrobię z wodą, zagęszczamy nią sos i chwilę gotujemy.

Sos podaje się do makaronów, steków, ale dobrze smakuje także z ziemniakami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!