Szybki kremowy sos pieprzowy – Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a efekt jest naprawdę tego wart.
732
Kremowy sos pieprzowy na bazie śmietanki świetnie komponuje się ze stekami, medalionami z polędwiczki wieprzowej czy dowolnymi naturalnymi kawałkami mięsa. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a efekt jest naprawdę tego wart!
Składniki
2-3 łyżeczki marynowanej zielonej papryki
1-2 łyżki masła
150 ml śmietany 30%
sól
Do zagęszczenia (nie jest konieczne):
1 łyżka wody
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Proces przygotowania
Na małej patelni rozgrzej masło. Dodać lekko zmielony zielony pieprz i chwilę mieszać. Dodać śmietanę, sól i gotować około 2 minuty. Jeśli chcemy gęstszy sos, rozrabiamy skrobię z wodą, zagęszczamy nią sos i chwilę gotujemy.
Sos podaje się do makaronów, steków, ale dobrze smakuje także z ziemniakami. Smacznego!