Napar z liścia laurowego i jabłka – Ratunek dla odporności, wzroku i chorych stawów! Oto przepis
Głównym zastosowaniem liści laurowych to wzbogacanie smaku sosów i zup.
Okazuje się jednak, że ta niepozorna przyprawa może przydać się również do celów leczniczych. Połączenie liści laurowych z jabłkami poprawia ostrość widzenia, łagodzi stany zapalne i niweluje dolegliwości bólowe. Jeśli zmagasz się z podobnymi dolegliwościami, koniecznie wypróbuj ten niesamowity sposób.
Dzięki połączeniu substancji zawartych w jabłku i liściach laurowych, zmniejszysz stan zapalny w stawach, uregulujesz krążenie krwi, uporasz się z nawracającymi migrenami oraz wzmocnisz układ odpornościowy. To wszystko dzięki przeciwutleniaczom zawartych w jabłkach oraz witaminie C, która wspomaga walkę z przeziębieniem.
Napój ten korzystnie wpłynie na Twoje serce. Liść laurowy pomaga w leczeniu chorób wieńcowych, a także zmniejsza odczuwanie stresu i obniża ciśnienie krwi.
Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Nauk Medycznych w Iranie wykazały, że liść laurowy korzystnie działa również na redukcję tkanki tłuszczowej oraz wspomaga leczenie kamienie nerkowe.
Połączenie dobroczynnych składników zawartych w jabłku i liściu laurowym to idealny napój dla diabetyków, a także osób, które obciążone są dziedzicznie cukrzycą. Dzięki swoim licznym dobrym właściwościom, warto stosować go jako środek profilaktyczny przed przewlekłymi chorobami.
Bardzo dobrze sprawdzi się on również u osób, które przez wiele godzin pracują umysłowo, ponieważ poprawia on pracę mózgu i spowalnia proces starzenia się komórek.
Jak przygotować napój z jabłek i liścia laurowego?
Dokładnie umyj jabłko i przekrój je na 4 części, usuwając gniazda nasienne. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Zagotuj wodę w garnku, dodaj liść laurowy oraz cynamon i gotuj przez 5 minut.
Na koniec dodaj pokrojone kawałki jabłek. Zdejmij garnek z palnika i pozostaw 10 minut pod przykryciem. Gotowy napój przecedź przez sitko i dodaj miodu.