Mini bułeczki – robi się szybko i łatwo i można je też zamrozić. 100 szt w 20 min – piekę kiedy mam ochotę
Co zrobić, kiedy nagle zapowiedzieli się goście? Oczywiście, jako idealna gospodyni, dobrze byłoby posiadać swój samodzielny wypiek.
No cóż, trudno wszystko przewidzieć. Dlatego dobrze mieć schowane malutkie bułeczki, które robi się szybko i łatwo, a można je też zamrozić. I kiedy przyjeżdżają goście wystarczy rozmrozić i wstawić na chwilę do piekarnika. Gotowe!
Po domu roznosi się zapach domowego ciasta, a my mamy co położyć na stół. Poza tym, te maleńkie pyszności są uwielbiane przez dzieci. Jeśli więc posiadasz w domu niejadka, możesz być spokojna.
Te bułeczki z pewnością trafią w jego gust, tym bardziej że można wybrać dowolne nadzienie. I ostatnia zaleta – w zaledwie 20 minut upieczesz 100 sztuk! Oto przepis idealny:
Do przyrządzenia ciasta potrzebujesz
- mąki pszennej – 400 g
- jajka 2 sztuki + 1 do posmarowania bułeczek
- kefir – 1 szklanka
- kwaśna śmietana – łyżka stołowa
- cukier – łyżka stołowa
- sól – łyżeczka do herbaty
- olej rzepakowy – 3 łyżki stołowe
- proszek do pieczenia – łyżeczka do herbaty
- sezam
W przypadku farszu dobrze się sprawdzi nadzienie takie jak do pierogów, czyli na przykład twaróg z ziemniakami i kapusta z grzybami lub mięso. Ciekawe będą też choćby wątróbka lub połączenie kapusty i gotowanych ziemniaków.
Ale, to co przedstawiam, to prawdziwy sztos! Nadzienie kiełbasowo-serowe. Nie jadłaś lepszego!
Do nadzienia potrzebujesz:
- kiełbasa – opcjonalnie szybka – 100 g
- twardy ser – 50 g
- dowolne zioła
- czosnek – 1 ząbek
Jak zrobić te pyszne bułeczki? Na początek należy zabrać się za ciasto.
Zasada jest prosta: mieszamy wszystkie płynne składniki i dodajemy do nich cukier, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy i następnie porcjami przesiewamy do środka mąkę.
Należy z tego wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Powinno spędzić ok. 20 minut w temperaturze pokojowej.
Teraz można zabrać się za farsz. Na początek trzeba zetrzeć na tarce od dużych oczkach kiełbasę (lub szynkę) oraz ser. Dodajemy do nich wybrane zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do dalszego wykonania bułeczek będzie potrzebna silikonowa forma do lodów lub ciasta – z niewielkimi oczkami. Ciasto dzielimy na cztery części i wałkujemy do osiągnięcia grubości maksymalnie 2,5 cm.
Wybraną formę należy obsypać mąką i wyłożyć jedną z rozwałkowanych porcji ciasta. Wgłębienia należy wypełnić farszem i następnie przykry je kolejną porcją ciasta.
Wałkujemy, wyciągamy bułeczki z formy (wyciskamy je delikatnie, żeby nie zgubiły kształtu) i umieszczamy na blaszce wysmarowanej olejem. Trzeba jeszcze tylko posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.