Najlepsze marynaty do kurczaka. Nawet zwykły obiad stanie się pyszną ucztą!

Marynaty z wykorzystaniem alkoholu są warte eksperymentowania, bo zazwyczaj nadają potrawie ciekawego posmaku. Wino także sprawi, że kurczak będzie niezwykle smaczny.

SKŁADNIKI:

  • 400 ml czerwonego wina, najlepiej wytrawnego
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • suszony tymianek – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jest on niezwykle prosty – po prostu połącz i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a potem polej mięso marynatą. Zazwyczaj powinno wystarczyć pół godziny, by zamarynować w ten sposób kurczaka (dotyczy to marynowania w temperaturze pokojowej). Potem możesz tak przygotowanego kurczaka na przykład upiec w piekarniku.

WŁOSKA MARYNATA

error: Treść zabezpieczona !!