Mazurek – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.

Tradycyjna bułka wielkanocna różniła się w zależności od tego, dla kogo była pieczona.

Dla drużbów przygotowywano je ze zwykłego ciasta drożdżowego, dla gości wzbogacano rodzynkami i migdałami. Obecnie ludzie uzupełniają ciasto podstawowe według własnego gustu.

Składniki:

  • 600 g mąki zwykłej
  • 300 ml mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 70 g roztopionego smalcu
  • 80 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 torebka suchych drożdży
  • szczypta maczugi
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania
  • migdały do ​​posypania (opcjonalnie)

Proces przygotowania:

Letnie mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, żółtkami, masłem i smalcem. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj składniki sypkie, pośrodku zrób wgłębienie i wlej przygotowaną masę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Robot z hakami do ugniatania lub domowa piekarnia znacznie ułatwią tę pracę.

Ciasto włóż ponownie do miski, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i lekko ugniataj, aby wycisnąć powietrze. Teraz możemy ponownie uformować ciasto w bułkę i pozwolić jej wyrosnąć, lub możemy po prostu, ale pięknie zagnieść pastę.

Uformowaną pastę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Jeśli przyspieszymy ten etap, pasta stwardnieje w piekarniku, nie będzie trzymać kształtu i pęknie. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmarować kremem, posypać migdałami (lubimy z makiem, bez migdałów), wstawić do piekarnika.

Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C i dokończyć pieczenie przez ok. 25-30 min. Jeżeli zbyt szybko się rumieni, przykryj smarowiną część folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.

error: Treść zabezpieczona !!