W misce wymieszaj: mięso mielone, ryż ugotowany na pół twardo, drobno posiekaną cebulę, pietruszkę i koperek. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pozostałych składników, posól i popieprz do smaku. Możesz dodać szczyptę ostrej lub słodkiej papryki.
Dobrze wymieszaj mięso mielone. Odetnij końcówki cukinii i pokrój ją w niezbyt grube krążki. Połóż trochę mięsa mielonego na krążku z cukinii. Ułóż rzędami w naczyniu do pieczenia. W ten sposób wypełnij całą formę „akordeonem” z cukinii.
Wymieszaj w osobnym pojemniku:
Sos trochę rozcieńcz z wodą, dobrze wymieszaj i polej cukinię . Na wierzchu posyp startym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 1 godziny 30 minut, aż cukinie będą miękkie. Przykryj formę folią i zdejmij folię pod koniec pieczenia. tak, aby zapiekanka lekko się zrumieniła.