Smaczniejsza nawet niż gołąbki: Pieczona cukinia z sycącym mięsem to danie miesiąca.

Pyszna pieczona cukinia w piekarniku z sycącym mięsem mielonym okazuje się znacznie smaczniejsza nawet niż lubiane przez moich domowników gołąbki, bardzo delikatna i pyszna. Minimum wysiłku i pyszny, szybki obiad gotowy! Podawaj zapiekankę ze śmietaną lub domowym sosem.

Składniki:

  • cukinia 3-4 szt
  • mięso mielone (wieprzowina + kurczak) 600-700 g
  • ryż 80 g
  • cebula 1 szt
  • pietruszka, koperek po pół pęczka
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka (słodka) 1/2 łyżeczki
  • sól dla smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ser (np. mozzarella) 100-150 g

Sos:

  • śmietana 300 g
  • keczup 1 łyżka
  • woda 100-150 ml
  • sól dla smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

W misce wymieszaj: mięso mielone, ryż ugotowany na pół twardo, drobno posiekaną cebulę, pietruszkę i koperek. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pozostałych składników, posól i popieprz do smaku. Możesz dodać szczyptę ostrej lub słodkiej papryki.

Dobrze wymieszaj mięso mielone. Odetnij końcówki cukinii i pokrój ją w niezbyt grube krążki. Połóż trochę mięsa mielonego na krążku z cukinii. Ułóż rzędami w naczyniu do pieczenia. W ten sposób wypełnij całą formę „akordeonem” z cukinii.

Wymieszaj w osobnym pojemniku:

  • Kwaśną śmietanę
  • Keczup
  • Sól i pieprz do smaku

Sos trochę rozcieńcz z wodą, dobrze wymieszaj i polej cukinię . Na wierzchu posyp startym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 1 godziny 30 minut, aż cukinie będą miękkie. Przykryj formę folią i zdejmij folię pod koniec pieczenia. tak, aby zapiekanka lekko się zrumieniła.

Zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym jest gotowa! Danie jest bardzo smaczne, delikatne i treściwe! Do tego łatwe w przygotowaniu i bez zbędnego zamieszania! Smaczny i pyszny obiad z cukinii!

error: Treść zabezpieczona !!