Kiedy wyciągam ją z piekarnika, każdy prosi o więcej: Morawska wieprzowina na piwie.

Pyszny obiad wieprzowy z piwem i czosnkiem. To prawdziwa uczta, wykonana bardzo prosto! Aromat tego dania zachwyci każdego smakosza.

Potrzebujesz:

  • 4 kawałki schabu
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 150-200 ml piwa
  • olej
  • mąka pszenna

Przygotowanie:

Wymieszaj musztardę, olej i pieprz. Rozbij plastry mięsa i posól. Powstałą marynatą natrzyj plastry mięsa, możesz je odstawić jeśli masz czas, ale nie musisz. Obierz ząbki czosnku. Podgrzej olej i krótko podsmaż na niem czosnek.

Kawałki mięsa obtocz w mące i podsmaż schab z obu stron (czosnek wyciągnij, żeby się nie przypalił). Zalej mięso piwem, dodaj czosnek i włóż do piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. W temperaturze 200 ° C, aż do momentu, gdy mięso będzie miękkie, od czasu do czasu polewaj mięso powstałym sosem. Ziemniaki lub makaron będą dobrze komponowały się z mięsem.

Uwaga: Jeśli chcesz, możesz też szybko przyrządzić mięso na patelni, bez pieczenia. Duś je po prostu pod pokrywką na kuchence. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!