Wiosną, jasnozielone pędy świerka to skarb, bogaty w witaminę C, która poprawia odporność, oczyszcza ciało i daje siłę oraz energię.

Jednym z korzyści z zażywania wywarów z młodych pędów świerka jest ich zdolność do radzenia sobie ze stresem i problemami zdrowia psychicznego lub fizycznego.

Soki z tych pędów pozytywnie wpływają na układ oddechowy, a także pomagają w leczeniu astmy, kaszlu, nieżytu nosa i bólu mięśni i stawów. Z poniższego artykułu dowiecie się też jak przygotować syrop leczniczy z młodych pędów świerka.

Zbieranie pędów

Młode, jasnozielone gałązki można znaleźć na każdym świerku wiosną. Pędy te najlepiej zbierać w okresie od kwietnia do czerwca, choć w ciepłych regionach pojawiają się one wcześniej, a w zimniejszych, później.
Najlepiej zbierać najmniejsze pędy, maksymalnie do 5 cm długości, najlepiej około 3 cm.

Igły na pędach nie są jeszcze kłujące. Należy je ostrożnie przycinać lub łamać, zawsze tylko kilka pędów z jednego drzewa, nigdy nie usuwaj całych gałęzi. Idealną pogodą do zbierania pędów jest ta sucha, dobrze jest w ramach poszukiwania, oddalić się od drogi.

Syrop świerkowy, 100-letni przepis

Składniki:

  • cukier
  • pędy
  • cytryna

Przygotowanie:

Aby przygotować syrop leczniczy z pędów świerkowych, należy najpierw umyć i wysuszyć młode gałązki. Następnie, włożyć około 3 cm warstwę pędów do większego słoika np. tym po dżemie. Posypać 1,5 cm warstwą cukru, na nią położyć plasterki cytryny i powtarzać tę procedurę, aż słoik będzie pełny (kończąc warstwą cukru). Delikatnie ucisnąć i przykryć celofanem oraz zapiąć słoik gumką lub sznurkiem.

Po przygotowaniu syropu w słoiku należy postawić go w nasłonecznionym miejscu, najlepiej na parapecie i pozostawić na co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie syrop należy przecedzić przez gazę, przelać do szklanek, zamknąć i przechowywać w lodówce. WSKAZÓWKA: Do syropu można dodać kilka listków cynamonu lub kwiatów mniszka lekarskiego, przed przelewaniem do szklanek.

Zastosowanie:

Syrop z pędów świerkowych jest smacznym lekarstwem, zwłaszcza dla dzieci, ze względu na swój słodki smak. Można go stosować na kaszel i przeziębienie, w dawce 1-3 łyżek stołowych, lub dodać do herbaty. Picie jednej łyżeczki dziennie pomaga zapobiegać chorobom, wzmacnia odporność i pomaga w rekonwalescencji.

Ten domowy syrop ma również działanie przeciwzapalne i łagodzi objawy reumatyzmu, bóle kończyn i mięśni, a także pomaga w usuwaniu toksycznych substancji z organizmu. Może być też używany jako dodatek do naleśników, chleba z masłem, czy płatków owsianych.

Miód z pędów świerka

Składniki:

  • duża cytryna
  • 500 g pędów
  • 500 g cukru
  • 500 ml wody
  • łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Aby przygotować syrop z pędów świerkowych, należy umyć pędy, zalać je zimną wodą, powoli zagotować i gotować przez 20-30 minut. Po tym czasie odstawić i dodać pokrojoną cytrynę oraz odstawić na co najmniej 24 godziny, mieszając od czasu do czasu i nakłuwając cytrynę widelcem.

Następnie, wycisnąć pędy i dodać cukier, powoli gotując na małym ogniu, aż powstanie gęsta masa miodowa. Miód nieco stwardnieje po schłodzeniu. Wlewać gorący miód do wysterylizowanych i suchych kubków, odwracając je na kilka godzin do góry nogami, a następnie przechowywać w lodówce.

error: Treść zabezpieczona !!