Domowy syrop z Mniszka, samo zdrowie prosto z łąki. Przepis.

Dolewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Gotujemy syrop przez 8 minut, mieszając co jakiś czas. Potem odstawiamy garnek tak, by mógł ostygnąć do temperatury pokojowej. Na noc wkładamy go do lodówki. W tym czasie będą wydzielać się z mniszka dobre substancje.

Następnego dnia przecedzamy płyn przez sitko i dobrze odciskamy, tak by cała woda spłynęła do drugiego naczynia. W razie potrzeby możemy sprawdzić, czy mamy 500 ml ekstraktu. Wtedy możemy przejść do kolejnego etapu.

Przelewamy ekstrakt do czystego garnka, dodajemy 500g cukru (jeśli wyszło mniej ekstraktu, to warto zmniejszyć ilość tak, by wychodziło 1g cukru na 1 ml napoju).

Zaczynamy gotować wywar. Kiedy utworzy się piana, ściągamy ją łyżką i gotujemy dalej, aż do uzyskania wymaganej gęstości.

Ważne: nie gotujmy dłużej niż przez 30 min. Po tym czasie uzyskamy 600 ml syropu.

Jak przechowywać syrop z mniszka lekarskiego?

Jeszcze gorący syrop przelewamy do butelek i słoików, które szczelnie zamykamy. Pamiętajmy, by zachować ostrożność podczas przelewania, by szkło nie pękło podczas szoku termicznego. Warto wcześniej je zahartować ciepłą, a potem gorącą wodą, zanim zaczniemy przelewać syrop.

Syrop możemy pić po rozcieńczeniu z wodą. Świetnie nada się jako dodatek do herbaty lub koktajlu, a nawet do deserów.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!