Poniżej znajdziesz przepis na naleśniki, które można jest zarówno na słodko i na słono. Nie trzeba się ograniczać. W recepturze można użyć także ziół, które zaskoczą każdego wspaniałym aromatem i nadadzą wyrafinowanego wyglądu potrawie.
Przygotowujemy sobie miskę, do której wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Do wymieszanych ładnie jaj dosypujemy sól, cukier, sodę oczyszczoną i około 500 ml wody.
Całość ponownie ubijamy na ładną, jednostajną masę. W pozostałych 100 ml wody należy rozpuścić kwasek cytrynowy w innym naczyniu – wymieszać. Do mieszaniny w głównej misce przesiewamy mąkę – analogicznie mieszamy tak, by pozbyć się wszelkich grud.
W tym czasie możemy posiekać ulubione zioła, a gdy czas 20 minut upłynie dodać je do mieszanki jajecznej razem z rozcieńczonym kwaskiem cytrynowym.