Naleśniki z cukinią – odkąd je jem na kolację wciąż chudnę. Wychodzą przepysznie z tego przepisu

Składniki

  • cukinia (800 g)
  • jajka (2 sztuki)
  • mleko (1 szklanka)
  • mąka (1-1,5 szklanki)
  • natka pietruszki lub koperek (pęczek)
  • olej rzepakowy (2 łyżki)
  • sól (1 łyżeczka)

Przygotowanie naleśników

Najlepsza do tego dania będzie cukinia lekko dojrzała, gdyż posiada najlepszy smak oraz dużą ilość witamin. Najpierw umyj dokładnie cukinię i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.

Posiekaj zioła dość drobno. Wrzuć jajka do miski, dodaj sól i roztrzep ja za pomocą trzepaczki lub przy użyciu miksera. Dodaj do jajek mleko i dokładnie wymieszaj.

Wsyp do składników przesianą mąkę i ponownie wymieszaj na gładkie i jednolite ciasto. Przygotowane ciasto wlej do miski z tartą cukinią.

Dodaj natkę pietruszki lub koperek oraz dwie łyżki oleju. Wymieszaj wszystko, aż powstanie gładka masa.

Na rozgrzaną patelnię rozprowadź trochę ciasta. Nie trzeba smarować już patelni tłuszczem, gdyż olej w cieście powinien być wystarczający.

Smaż naleśnika z jednej strony, aż się lekko zarumieni. Następnie odwróć go i smaż dopóki nie uzyska złotego koloru.

Do naleśników z cukinią bardzo pasuje sos czosnkowy.

Można go wykonać z gęstej śmietany, posiekanego koperki oraz czosnku przeciśniętego przez praskę. Życzymy smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!