W domu warto przygotować nalewkę z korzenia imbiru.
Przygotowanie jest bardzo proste. Obrane kłącze kroimy w dość cienkie plasterki i zalewamy alkoholem w dużym słoiku. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie. W tym czasie należy kilka razy wymieszać zawartość, potrząsając naczyniem.
Po 14 dniach zawartość słoika należy przecedzić, połączyć z sokiem z cytryny i miodem, a następnie przelać do butelki. Szczelnie zakręconą nalewkę należy przechowywać w lodówce. Spożywać po 1 łyżce przez posiłkami, bądź jako dodatek do rozgrzewającej herbaty.
Należy pamiętać, że nalewki imbirowej, ze względu na zawartość alkoholu, nie mogą spożywać dzieci ani kobiety w ciąży. Dla nich przygotować można napar imbirowy, również zdrowy i rozgrzewający, idealny na jesienne przeziębienia.
Pokrojony imbir zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut z dodatkiem szczypty cynamonu. Przecedzamy, studzimy, a do wystudzonego dodajemy miód i sok z cytryny do smaku.