Nalewka z imbiru – idealna na bóle stawów i bóle migrenowe. Szybki sprawdzony przepis

W domu warto przygotować nalewkę z korzenia imbiru.

Składniki:

  • 30 dkg obranego korzenia imbiru,
  • 0,6 l brandy
  • sok z 1 całej cytryny
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie jest bardzo proste. Obrane kłącze kroimy w dość cienkie plasterki i zalewamy alkoholem w dużym słoiku. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie. W tym czasie należy kilka razy wymieszać zawartość, potrząsając naczyniem.

Po 14 dniach zawartość słoika należy przecedzić, połączyć z sokiem z cytryny i miodem, a następnie przelać do butelki. Szczelnie zakręconą nalewkę należy przechowywać w lodówce. Spożywać po 1 łyżce przez posiłkami, bądź jako dodatek do rozgrzewającej herbaty.

Rozgrzewający napar z imbiru z miodem

Należy pamiętać, że nalewki imbirowej, ze względu na zawartość alkoholu, nie mogą spożywać dzieci ani kobiety w ciąży. Dla nich przygotować można napar imbirowy, również zdrowy i rozgrzewający, idealny na jesienne przeziębienia.

Składniki:

  • 0,5 litra wody
  • 5 cm kłącza imbiru
  • łyżka miodu
  • sok z cytryny
  • szczypta cynamonu

Pokrojony imbir zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut z dodatkiem szczypty cynamonu. Przecedzamy, studzimy, a do wystudzonego dodajemy miód i sok z cytryny do smaku.

Tak przygotowany napar zmniejszy gorączkę, rozgrzeje i pozwoli szybciej pozbyć się kataru. Dzięki zawartości miodu jego smak jest dość łagodny, odpowiedni nawet dla dzieci.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!