Przepis na napój, który ułatwia trawienie – szybki i prosty w wykonaniu. Idealny na nudności i bóle brzucha

Cytryna znajduje zastosowanie w wielu daniach i deserach jakie możemy przyrządzić w naszej kuchni. We Włoszech popularnym napojem przygotowywanym na bazie cytryny jest napój wspomagający trawienie. Często Włosi piją go po obfitych posiłkach.

Wywar z cytryny połączonej z liśćmi laurowymi zwany jest tam Canarino. Można go również popijać w okresie przeziębienia. Jest bardzo szybki w przygotowaniu. Zrobisz go w mniej niż 10 minut! Wspaniale sprawdzi się na nudności i bóle brzucha!

Potrzebne składniki:

  • 500 ml wody
  • 1 cytryna
  • 1-2 sztuki liści laurowych
  • miód

Sposób przygotowania:

Na początku dokładnie umyj cytrynę za pomocą gorącej wody. Obierz jej skórkę obieraczką. Uważaj, by nie obrać też przypadkiem jej białej części. Jest ona bowiem gorzka w smaku.

Zagotuj 500 ml wody, dodaj liście laurowe i przygotowaną wcześniej skórkę z cytryny. Całość włóż do garnka i gotuj przez około 5 minut.

Następnie odłóż na 10 minut, by odpowiednio się zaparzyło. Możesz również dodać miodu.

By wzmocnić smak możesz także dodać ząbek goździka i plasterki imbiru. Sam przekonaj się jak skuteczny jest ten napój!

error: Treść zabezpieczona !!