Ostropest plamisty to absolutna podstawa w dbaniu o zdrową wątrobę. Zawiera on bowiem sylimarynę, która ma silne działanie przeciwzapalne, żółtotwórcze, żółtopędne i detoksykujące. Czyli w zasadzie zajmuje się wszystkim tym, czym zajmuje się wątroba.
Całość postaw na gazie i gotuj dopóki nasiona nie zmniejszą objętości o połowę. Taka ilość starczy Ci na dłuższy czas. Codziennie wieczorem dwie łyżki wywaru rozcieńcz w 200 mililitrach wody i wypij.
Rano zalej jedną łyżkę owsa 200 mililitrami wrzątku. Po kilku godzinach odcedź napar i wymieszaj z łyżeczką cynamonu i szczyptą kurkumy. Pij go dwa razy dziennie, około 30 minut przed obiadem i około 30 minut przed pójściem spać.
Uwaga! Ten napar nie nadaje się dla osób chorujących na nadciśnienie.
Do tego napoju będziesz potrzebować korzenia imbiru, cytryny, miodu i wody. Zetrzyj około 1/3 korzenia imbiru, dodaj łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę miodu. Całość zalej 200 mililitrami gorącej wody i pozostaw na 15 minut do zaparzenia. Spożywaj przed snem.
Wymieszaj po jednej łyżeczce:
Zalej całość ciepłą wodą i odstaw do ciemnego, ciepłego miejsca na cały dzień. Pij jedną szklankę dziennie przed snem.
Obierz i pokrój w kostkę cztery duże buraki. Następnie zalej je dwoma litrami ciepłej wody. Następnie gotuj je tak długo, aż trzykrotnie zmniejszą swoją objętość. Wypij około 3/4 szklanki przed pójściem spać.