Naturalne Cuda Zapomniane Przez Współczesną Medycynę: Silne Antybiotyki, Których Nie Kupisz w Aptece.
Naturalne lekarstwa, choć często zapomniane w dobie współczesnych aptek oferujących witaminy, suplementy diety oraz różnorodne roztwory i syropy, są nadal niezwykle skuteczne.
Naszym przodkom służyły już te potężne środki, a ich moc jest nie do przecenienia, zwłaszcza że nie obciążają one naszego zdrowia negatywnymi skutkami.
CHRZAN – idealny na przeziębienia
Chrzan, o silnych właściwościach antybiotycznych i wzmacniających, eliminuje infekcje i doskonale wspomaga leczenie przeziębień, hamując rozwój bakterii i wirusów.
Jak stosować chrzan
Składniki:
- 250 g chrzanu
- 200 g wysokiej jakości miodu
- Sok z 1 cytryny
- 3 cm imbiru
Sposób przygotowania:
Obierz i zetrzyj chrzan oraz imbir, zalej szklanką przegotowanej, ale nie gorącej wody. Po 30 minutach odcedź i wymieszaj z miodem oraz sokiem z cytryny.
TYMIANEK
Tymianek, o cudownym zapachu, wyróżnia się silnymi właściwościami antybiotycznymi. Egipcjanie w starożytności wykorzystywali olejek z tymianku do balsamowania mumii, a w krajach arabskich jest on używany do produkcji wywaru z oliwą z oliwek, służącego oczyszczaniu ran. Jest to jedno z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, o znaczących właściwościach dezynfekujących i antyseptycznych. Tymianek zwalcza grzyby, bakterie, pasożyty jelitowe i, według niektórych badań, pomaga w leczeniu Helicobacter pylori.
Jak stosować tymianek
Do płukania gardła w stanach zapalnych dróg oddechowych lub do leczenia skóry i ran zapalnych, używaj naparu z 2 łyżeczek suszonego tymianku zalewając je 200 ml wrzącej wody i parząc przez 5 minut. Pij dwa razy dziennie.
CZOSNEK – Skuteczna obrona przed wirusami
Zwłaszcza w sezonie grypowym, czosnek jest niezawodnym środkiem profilaktycznym i leczniczym, będącym naturalnym antybiotykiem i środkiem przeciwwirusowym, który wzmacnia układ odpornościowy i zwalcza wirusy.
Czosnkowe mleko przeciw grypie
Składniki:
- 500 ml mleka
- 10 ząbków czosnku (oczyszczonych i zmiażdżonych)
- 2-3 łyżeczki brązowego cukru lub miodu
- 250 ml wody
Sposób przygotowania:
Gotuj czosnek w mieszaninie mleka i wody na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Następnie posłodź wedle uznania i pij.