Naturalne Cuda Zapomniane Przez Współczesną Medycynę: Silne Antybiotyki, Których Nie Kupisz w Aptece.

Naturalne lekarstwa, choć często zapomniane w dobie współczesnych aptek oferujących witaminy, suplementy diety oraz różnorodne roztwory i syropy, są nadal niezwykle skuteczne.

Naszym przodkom służyły już te potężne środki, a ich moc jest nie do przecenienia, zwłaszcza że nie obciążają one naszego zdrowia negatywnymi skutkami.

CHRZAN – idealny na przeziębienia

Chrzan, o silnych właściwościach antybiotycznych i wzmacniających, eliminuje infekcje i doskonale wspomaga leczenie przeziębień, hamując rozwój bakterii i wirusów.

Jak stosować chrzan

Składniki:

  • 250 g chrzanu
  • 200 g wysokiej jakości miodu
  • Sok z 1 cytryny
  • 3 cm imbiru

Sposób przygotowania:

Obierz i zetrzyj chrzan oraz imbir, zalej szklanką przegotowanej, ale nie gorącej wody. Po 30 minutach odcedź i wymieszaj z miodem oraz sokiem z cytryny.

TYMIANEK

Tymianek, o cudownym zapachu, wyróżnia się silnymi właściwościami antybiotycznymi. Egipcjanie w starożytności wykorzystywali olejek z tymianku do balsamowania mumii, a w krajach arabskich jest on używany do produkcji wywaru z oliwą z oliwek, służącego oczyszczaniu ran. Jest to jedno z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, o znaczących właściwościach dezynfekujących i antyseptycznych. Tymianek zwalcza grzyby, bakterie, pasożyty jelitowe i, według niektórych badań, pomaga w leczeniu Helicobacter pylori.

Jak stosować tymianek

Do płukania gardła w stanach zapalnych dróg oddechowych lub do leczenia skóry i ran zapalnych, używaj naparu z 2 łyżeczek suszonego tymianku zalewając je 200 ml wrzącej wody i parząc przez 5 minut. Pij dwa razy dziennie.

CZOSNEK – Skuteczna obrona przed wirusami

Zwłaszcza w sezonie grypowym, czosnek jest niezawodnym środkiem profilaktycznym i leczniczym, będącym naturalnym antybiotykiem i środkiem przeciwwirusowym, który wzmacnia układ odpornościowy i zwalcza wirusy.

Czosnkowe mleko przeciw grypie

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 10 ząbków czosnku (oczyszczonych i zmiażdżonych)
  • 2-3 łyżeczki brązowego cukru lub miodu
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

Gotuj czosnek w mieszaninie mleka i wody na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Następnie posłodź wedle uznania i pij.

error: Treść zabezpieczona !!