Orzechy w łupinach włóż do średniego garnka.
Następnie dodaj liście laurowe, goździki i cynamon. Całość zalej wodą.
Zagotuj wywar w wysokiej temperaturze. Gdy woda zacznie wrzeć, nakryj garnek pokrywką i gotuj przez następne 10 minut na wolnym ogniu.
Ściągnij pokrywkę i wyłącz palnik. Pozwól wywarowi stygnąć powoli, aż do całkowitego ochłodzenia. Następnie przecedź odwar przez sitko, i przelej do szklanego zbiornika z zamknięciem.
Dodaj oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy (wpływają na zapobieganie powstawaniu łupieżu i nadają włosom siły i blasku). Gotową mieszankę możesz przechowywać w temperaturze pokojowej.
2-3 razy w tygodniu nałóż mieszankę na suche włosy, po czym masuj delikatnymi ruchami skórę głowy, co pozwoli uwolnić wszelkie składniki odżywcze i pobudzi krew do lepszego krążenia. Po około 10 minutach spłucz dokładnie wywar i umyj włosy łagodnym szamponem.