Ile razy zdarzyło Ci się wyrzucić skoszoną trawę: trawa to cenny składnik, który warto zachować ze względu na jego właściwości. Przeczytaj/

Ściółka

Pozostała po koszeniu trawy nadaje się doskonale jako naturalna ściółka. Stanowi warstwę ochronną dla roślin, utrzymuje wilgoć w glebie i chroni przed chwastami. Ściółka z nieco uschniętej trawy jest polecana do stosowania przy grządkach warzyw, malinach, tujach oraz agreście.

Własny kompost

Kolejnym często spotykanym sposobem na wykorzystanie trawy jest zrobienie kompostu. Dodajemy trawę do kompostu, łącząc go z pozostałymi bioodpadami.

Uprawa ziemniaków

Trawa dobrze sprawdza się również w uprawie ziemniaków. Ziemniaki układamy w wybranym miejscu na ziemi, a całość przykrywamy trawą do wysokości około 30 centymetrów. Podlewamy co jakiś czas. Po kilku tygodniach otrzymujemy pierwsze plony.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!