Kefir stanowi bazę tego delikatnego deseru. Krem aksamitny, łatwy do przygotowania, gładzi podniebienie, a jego smak, aromat i wygląd są nieodparte!
Początkowo należy wymieszać kefir z sodą oczyszczoną i pozostawić na około 2 minuty. Następnie dodajemy jajka, cukier i olej roślinny, mieszając dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Przesiewamy mąkę i kakao przez sitko, mieszając do gładkości.
Formę na ciasto przygotowujemy, wykładając ją pergaminem lub papierem do pieczenia, a następnie wlewamy do niej ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez 30 – 35 minut.
W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem, mieszając w garnku cukier wanilinowy, mąkę, cukier i jajka. Dolewamy mleko, podgrzewając na palniku do zgęstnienia, nie doprowadzając do wrzenia. Po zgęstnieniu dodajemy masło, mieszając do uzyskania gładkości, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Po wystudzeniu ciasta, odcinamy z niego nierówną cienką warstwę, a resztę przekrawamy na dwie części. Na jednej rozsmarowujemy krem, przykrywając drugą częścią. Odkrojoną część mielimy i obsypujemy nią boki oraz wierzch ciasta po ponownym posmarowaniu kremem.