Czy możliwe jest przechowywanie owoców nawet przez rok: Poznaj sekret ich przechowywania.

Przede wszystkim przygotować półtoralitrowe wyjałowione słoiki, które następnie zapełniane będą owocami. Ważne, aby zwracać uwagę na jakość składników. Owoce muszą być bowiem w idealnym stanie, nieuszkodzone.

Zanim jednak trafią do słoja, należy je dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną  wodą, a dopiero potem umieścić w naczyniu. Gdy już się w nim znajdą, trzeba zalać całość wrzącą wodą, po czym przelać tę wodę do garnka i zagotować.

Następnie do owoców dodaje się dwie łyżki cukru pudru, a gdy woda się zagotuje, trzeba powtórzyć czynność napełniania nią słoików. Kolejnym etapem jest zakręcenie słoi i przygotowanie przetworom odpowiednich warunków. Najpierw muszą przejść proces stygnięcia, leżąc zawinięte w koc przez całą noc, a później temperatura ich magazynowania nie może przekroczyć 18 stopni.

Więcej sztuczek dla entuzjastów owoców? Proszę bardzo!

error: Treść zabezpieczona !!