Odkryj sekret wyjątkowych kotletów. Rozbij, zamarynuj i zobacz kolosalną różnicę w smaku. Spróbuj naszego przepisu
Kawałki wieprzowe zawsze przygotowywałam w ten sam sposób – rozbijanie, doprawianie, panierowanie i smażenie.
Jeśli jednak nieco poprawisz tę praktykę, kotlety będą smakować nierealnie. Warto spróbować, wystarczy przygotować mięso dzień wcześniej, włożyć je do marynaty ze śmietany. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć jak zwykle.
Składniki:
- 8-10 plastrów kotletów wieprzowych
- Sól
- Bułka tarta
- Olej
Marynata:
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka vegety
- 1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- Pieprz mielony
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj. Włóż przygotowaną marynatę na 10-12 godzin do lodówki. Następnego dnia wyjmij z lodówki co najmniej 15 minut przed panierowaniem mięsa. Teraz po prostu obtocz je w marynacie. Polecam do dwukrotnego obtoczenia i smażenia na oleju jak zwykle. Życzymy smacznego!
Więcej przepisów na świetne kotlety!
Soczyste kawałki po francusku
Składniki:
- 4 udka z kurczaka bez kości lub filety
- 3 jajka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku
- Sól i czarny pieprz
- Pęczek świeżej pietruszki
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, wyjmujemy i kroimy na małe kawałki. Dokładnie solimy i doprawiamy. Do mięsa dodaj śmietanę, jajka, zmiażdżony czosnek, drobno posiekaną pietruszkę i mąkę. Dokładnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Pojedyncze plastry z ciasta dozujemy łyżką na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy na złoty kolor po obu stronach. Za pomocą serwetki wyciśnij nadmiar oleju z gotowych kotletów.
Zapiekane kotlety z odrobiną masła
Składniki:
- 1,2 kg fileta z kurczaka
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- Bułka tarta
- Sól, pieprz czarny, bazylia
- 50-70 g startego parmezanu
- szczypta chili
- 1-2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki stopionego masła
Przygotowanie:
Umyj kawałki fileta i pokrój w cienkie plasterki (pokrój 1 dużą pierś z kurczaka na 5-6 cienkich plasterków). Dopraw solą, pieprzem i odstaw. Jajka wymieszaj z mąką. Wymieszaj bułkę tartą z parmezanem, ziołami i przyprawami. Możesz też doprawić solą.
Skrop kawałki kurczaka oliwą z oliwek, zawiń je w ciasto, a następnie w bułkę tartą. Dobrze dociśnij okruchy palcami, aby nie spadły. Przełóż na blachę do pieczenia z nasmarowanym resztkami oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Po 10 minutach pieczenia odwrócić kawałki i skrop roztopionym masłem. Piecz przez kolejne 10-15 minut, aż powierzchnia plastrów się zarumieni.
Kotlety schabowe w paście kefirowej
Składniki:
- 8 większych kawałków kotletów wieprzowych
- Sól i pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej
- Olej do smażenia
Marynata:
- 140 g kefiru
- 2 duże jajka
- Sól i mielony czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Umyj kawałki, osusz, dopraw solą i pieprzem. Najpierw obtocz w mące, a potem w marynacie (wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wymieszać gładką masę). Ciasto możesz doprawić solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Kruche kotlety z serem, bez smażenia
Składniki:
- 2 kawałki ud z kurczaka – bez kości i bez skóry
- Sól, pieprz czarny
Panierka:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- Gładka mąka
- ¾-1 szklanka bułki tartej
- 80 g startego sera
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Opcjonalnie – zielone zioła
Przygotowanie:
Myjemy i rozbijamy kurczaka tak samo jak w przypadku klasycznych kotletów. Posyp solą i pieprzem i odstaw na chwilę. Przygotujemy składniki do panierki. Jajka wymieszaj z musztardą, mlekiem (lub śmietaną) i czosnkiem. W osobnym pojemniku wymieszaj bułkę tartą z tartym serem i papryką.
Mąkę również wsypujemy do osobnego pojemnika. Mięso obtaczamy jak zwykle – w mąkę, jajko i na koniec w bułce tartej Panierowane kotlety wyłóż na blasze wyłożonej papierem, skropić odrobiną oleju lub położyć plastry mięsa na maśle i wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni).
Piecz przez pierwsze 15-20 minut przykryte folią, a następnie mniej więcej przez ten sam czas bez przykrycia. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości mięsa, a także od samego piekarnika. Kotlety muszą mieć na powierzchni złotobrązowy kolor.