Pieczeń wieprzowa z pieca pachnie musztardą: boczek i pikle nadają mu smaku i soczystości, jeden trik zapobiegnie wysychaniu mięsa.
Dla niektórych osób pieczeń wieprzowa to mięso, które nie „współpracuje” po ugotowaniu i zawsze kończy się sucho.
Może to jednak nie być prawdą, jeśli zwrócisz uwagę na kilka błędów, które mogą przytrafić się nawet profesjonalistom. Jednak przepis na zapiekankę z boczkiem, grubą musztardą i cebulą sprawdza się w 100% i na pewno nie zjecie wytrawnego obiadu.
Wiele wariantów
Pieczeń wieprzowa to danie klasyczne i bardzo popularne w wielu kuchniach świata, zwłaszcza Europy Środkowo-Wschodniej. Dzięki różnym sposobom przygotowania może zachwycić wielu miłośników mięsa. Można zjeść np. pieczeń frankfurterkową, którą można przygotować według tego przepisu , wieprzowinę można przygotować także z tymiankiem, według przepisu tutaj, pieczeń ze śmietaną też jest świetna
Nadchodzi grill
Inną popularną opcją jest pieczeń wieprzowa na grillu lub grillu , gdy marynowane mięso nabierze chrupiącej skórki i bogatego smaku , ale na to będziemy musieli poczekać jeszcze kilka tygodni ze względu na wciąż mroźną pogodę. Jednak zdecydowanie możemy teraz kupić mięso, które często można spotkać w dyskontach sieci supermarketów i przygotować wspaniały przysmak .
Uważaj na błędy
Podczas przygotowywania należy jednak unikać kilku błędów . Na przykład mięsa nigdy nie należy gotować w zbyt wysokiej temperaturze bez wystarczającej ilości płynu do gotowania. Może to prowadzić do wysuszenia mięsa , co jest częstym powodem, dla którego niektórzy ludzie nie chcą pracować w kuchni przy pieczeniu chudego mięsa.
Ważne jest również , aby po ugotowaniu mięso odpoczęło . Dzięki temu sok pozostaje w środku i nie wycieka na talerz już przy pierwszym krojeniu mięsa. Choć prawdą jest, że czekanie czasami jest trudne – gdy danie wygląda równie wspaniale jak to, na które podajemy przepis.
Zapiekany z boczkiem, cebulą i musztardą – Aby przygotować wspaniałą soczystą pieczeń, będziesz potrzebować:
- 1 kg pieczeni wieprzowej,
- 8+10+5 g soli,
- 5+10+5 g czarnego pieprzu,
- 70 g grubej musztardy,
- 300 +60 g cebuli,
- 200 g boczku wędzonego,
- 100 g ogórków kiszonych,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 10 g czosnku granulowanego,
- 10 g papryki słodkiej,
- 300 g kapusty,
- 30 ml oleju roślinnego,
- 300 g lodu,
- 2 l wody.
Na dodatek:
- 6 średnich ziemniaków,
- 6 g soli,
- 6 g bazylii,
- 30 ml oleju roślinnego,
- 60 g (6 plastrów) boczku,
- 60 g (12 półksiężyców) cebuli.
Jak to zrobić?
Włóż lód do szklanego pojemnika i zalej go wodą. Natychmiast włóż mięso do wanny i pozostaw tam na 30 minut . Mięso zostanie wtedy pokrojone znacznie lepiej i wykonane zostaną dokładniejsze cięcia. Następnie wyjmij mięso, nie wycieraj go do sucha i przekrój je mniej więcej na pół od góry, tworząc coś w rodzaju kieszeni.
Całą pieczeń posypać 8 g soli i 5 g mielonego pieprzu . Rozsmaruj musztardę , którą wcieraj rękami w nacięcia w mięsie. 300 g cebuli pokroić w półksiężyce i włożyć w nacięcia w mięsie , to samo zrobić z 200 g boczku pokrojonego w cieńsze plasterki. Ogórki pokroić wzdłuż w cienkie plasterki i dodać do nacięć wraz z cebulą i boczkiem.
Włóż mięso do naczynia do zapiekania. W misce wymieszaj oliwę, 10 g soli, 10 g mielonego pieprzu, czosnek granulowany , słodką paprykę i wszystko dobrze wymieszaj. Za pomocą szpatułki nacieramy tą mieszanką całe mięso. Zetrzyj lub pokrój kapustę w paski i włóż do brytfanny wokół mięsa. Posyp 5 g soli, 5 g pieprzu i zalej 30 ml oleju roślinnego.
Włóż blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180°C. i piec około 40 minut. Jako dodatek do dań mogą służyć nietradycyjne pieczone ziemniaki, które można łatwo przygotować. Obrane ziemniaki przekrój na pół i włóż do miski. Dodaj sól, bazylię, olej roślinny i wszystko wymieszaj. Na każdą połówkę ziemniaka połóż półksiężyc cebuli , plaster boczku i kolejny półksiężyc cebuli. Drugą połowę ziemniaków przykrywamy i łączymy wszystko wykałaczką.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, tak aby można było przykryć włożone do niej ziemniaki. W ten sposób wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. Nasza rada: Ponieważ nie jest możliwe jednoczesne pieczenie mięsa i ziemniaków, najlepiej najpierw przygotować dodatek, a na ostatnie 10 minut włożyć ziemniaki do piekarnika na czas pieczenia mięsa.