Pewnie, chociaż raz w życiu, pieczac mięso zdarzyło się, że napotkałeś problem suchego, nieupieczonego czy też przypalonego mięsa. W tym artykule przekażemy Ci kilka przydatnych wskazówek, dzięki którym unikniesz wyżej wymienionych błędów, a co za tym idzie, przygotujesz soczyste, smaczne i równomiernie upieczone mięso.
Pieczenie mięsa zaczynamy od wyboru odpowiedniego kawałka, najlepsze będą kawałki mięsa bez kości, czyli filet, polędwica lub szynka. Wybrany przez nas kawałek nie powinien przekroczyć jednak wagi 2- 2,5 kg, ponieważ zbyt duży przypiecze się na krawędziach, lecz zostanie niedopieczony w środku.
Niezależnie od wybranego rodzaju mięsa, aby zapewnić mu aromat i soczystość, możesz dodatkowo nadziać czosnkiem lub smalcem. Chude mięso sprawi, iż marynata stanie się soczysta i miękka. Do wieprzowiny, doskonale nada się miód i musztarda, zaś wołowina idealnie skomponuje się z ziołem prowansalskim oraz sosami słodko- kwaśnymi.
MARYNOWANIE