Aromatyczne pieczone mięso na kanapki lub obiad – Szybko, smacznie i zdrowo. Każdy się zajada

Coraz częściej przygotowuję wędliny własnego wyrobu. Jest to nie tylko tańszy sposób, ale przede wszystkim mam pewność, że nie zawierają sztucznych dodatków czy konserwantów.

Dziś chętnie podzielę się z Wami przepisem na wieprzowinę pieczoną w folii. Mięso przygotowane w ten sposób smakuje wybornie i może być wykorzystane zarówno w formie dania głównego, jak i dodatku do kanapek. Szybko, smacznie i zdrowo!

Składniki:

  • wieprzowina lub wołowina (1 kg)
  • sól
  • cukier
  • czosnek
  • papryka ostra w proszku
  • czarny pieprz
  • kurkuma
  • olej roślinny
  • majeranek
  • chmiel suneli

Przygotowanie:

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Do tego wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę soli, pół łyżeczki czarnego pieprzu, łyżkę kurkumy, łyżkę papryki ostrej, łyżkę chmielu suneli, odrobinę majeranku i na koniec wlewamy 3-4 łyżki oleju. Tak uzyskaną marynatę dokładnie mieszamy, aż składniki odpowiednio się połączą.

Mięso należy oczyścić i osuszyć. Następnie nacieramy wieprzowinę naszą marynatą, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Im dłużej, tym lepiej.

Po upływie określonego czasu, wsadzamy całość do naczynia żaroodpornego. Mięso pieczemy w ten sposób przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Kiedy czas minie, wyjmujemy mięso z folii i wkładamy ponownie do piekarnika na kwadrans, by się przypiekło.

Gotowe! Teraz możesz serwować aromatyczną sztukę mięsa do dania głównego lub odczekać aż ostygnie i kroić do kanapek!

error: Treść zabezpieczona !!