Dziś mam dla Was ulubione tricki, dzięki którym na nowo odkryjecie smak kurczaka, a Wasza rodzina będzie zaskoczona tymi potrawami!
Jeśli znudziły Was już tradycyjne formy przygotowywania kotletów, spróbujcie w wersji pod pierzynką. Przyszykujcie marynatę według upodobań, następnie obtoczcie w niej mięso i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.
Na koniec polejcie zmiksowanym mlekiem z masłem, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami, w tym gorczycą lub kurkumą. Całość włóżcie do pieczenia, a tuż przed wyjęciem posypcie startym serem. Pychota!
Mięso z kurczaka idealnie pasuje do sałatek. By wydobyć z niego to, co najlepsze, należy połączyć je z idealnymi składnikami. Takim jest m.in. ananas. Chociaż taki duet nie ma zbyt wielu zwolenników, to jednak jest to sprawdzony sposób.
Do tego żółty ser, cebula, czosnek, odrobina selera konserwowego, pieczarki. Zaprawić majonezem, solą i pieprzem. Świetna sałatka gotowa!
Tradycyjną panierkę można ulepszyć! By była chrupiąca i pełna smaku, obtaczaj każdy kawałek kurczaka w mące, następnie jajku, a na koniec w bułce tartej.
Co ciekawe, mięso z kurczaka sprawdza się też jako główny element szaszłyków. Wystarczy nadziać kawałki mięsa na patyczki, naprzemiennie z kawałkami cukinii, grubymi plastrami cebuli i pieczarkami.