Tak przygotowana pierś z kurczaka ze szpinakiem to hit każdej imprezy. Mój popisowy unikalny przepis.
Danie, które brzmi zwyczajnie jak powszechny devolay. Jest jednak pełne niespodzianek, ponieważ ani nie wygląda jak on, ani tak nie smakuje.
To potrawa, która ma wiele niespodzianek, a które są w stanie pozytywnie zaskoczyć Twoich znajomych i rodzinę. Idealnie pasuje do podawania z pieczonymi ziemniaczkami oraz delikatną sałatką z pomidorkami koktajlowymi.
Potrzebne składniki:
- jajko
- sól i pieprz
- 6 piersi z kurczaka (pojedynczych)
- 3 opakowania ciasta francuskiego
- 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany 18%
- opakowanie szpinaku (mrożony, rozdrobniony)
- 4 ząbki czosnku (względnie takiej samej wielkości)
- łyżka stołowa masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- ser żółty
Sposób przygotowania:
Szpinak musimy wcześniej rozmrozić, wypuści on wtedy więcej soku, którego nie musimy odsączać. Obieramy czosnek z łupinek i przeciskamy go przez praskę, jeśli jej nie posiadamy – wystarczy go bardzo drobno posiekać.
Przygotowany szpinak należy smażyć na maśle, wtedy cała woda z niego odparuje. Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
Pamiętamy o prawie ciągłym mieszaniu, by szpinak nie przywarł. Smażymy krótko, bo około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy dwie łyżki śmietany i mieszamy dokładnie. W ten sposób nadzienie mamy już gotowe.
Teraz zajmujemy się mięsem, które trzeba obrać z ewentualnego nadmiaru błony, umyć, a następnie rozciąć, ale nie do samego końca. Tworzymy w ten sposób swego rodzaju „kieszonkę” na nasze nadzienie.
Napełniamy ją przygotowanym farszem szpinakowo-śmietanowym. Na farsz nakładamy ser żółty i zamykamy „kieszonkę”. Pierś możemy posypać delikatnie solą i wedle upodobań – przyprawą do kurczaka.
Następnie każdy płat ciasta francuskiego musimy podzielić na dwie części. Z każdej strony nacinamy paski o grubości około 2 cm. Nie rozcinamy całego ciasta.
Długość pasków jest zależna od wielkości mięsa, ponieważ pierś z kurczaka musi leżeć na nierozciętej części ciasta. Analogicznie kładziemy pierś na cieście i zawijamy, delikatnie po skosie, by żadna część mięsa nie wystawała spod ciasta.
Po skończeniu owijania – rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, na blasze kładziemy papier do pieczenia i układamy zawinięte mięso. Wkładamy całość do piecyka i czekamy około 40 minut na upieczenie piersi.