Ciasto:
Krem czekoladowy:
Ciasto: Ubij jajka z cukrem, dodaj wodę i olej, a na koniec wymieszaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Nadzienie: Zmielone orzechy wymieszaj z cukrem pudrem i rumem.
Krem czekoladowy: Wymieszaj całe jajka, kakao, esencję waniliową i cukier przez około minutę przy użyciu blendera i od razu postaw miskę na parze i mieszaj. Po około 15 minutach dodaj czekoladę i poczekaj aż się rozpuści. Poczekaj aż masa ostygnie, dodaj masło i ubij na gładki i puszysty krem.
Zdejmij papier z upieczonego ciasta, odetnij „wierzch” i włóż ciasto do formy. Posmaruj ciasto dżem i nadzieniem orzechowym, kolejno kremem czekoladowym. Włóż deser na noc do lodówki. Następnego dnia przygotuj polewę – rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem śmietanki i polej nią ciasto. Życzymy smacznego!