Opcjonalnie:
Zetrzyj cukinię, cebulę i ser. Przeciśnij przez praskę czosnek i pokrój szynkę w paski. W misce wymieszaj cukinię, cebulę, czosnek, ser, jajka i szynkę. Posól i popieprz. Dodaj 2-3 łyżeczki oleju, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto powinno być raczej gęstsze.
Jeśli jest za gęste, dodaj jajko, jeśli jest za rzadkie, dodaj mąkę. Przełóż je do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku.
Piecz w 200 ° C około 25 minut, potem podnieś temperaturę do 250°C i piecz jeszcze 5 minut, aby ciasto miało ładną złocistą skórkę. Pozostaw do ostygnięcia. Podawaj na ciepło lub na zimno, samodzielnie lub z ulubioną sałatką.