Zgodnie z teorią Ajurwedy w każdym organizmie powinna zostać zachowana równowaga pomiędzy duszą i ciałem. Zachowanie równowagi dotyczy również sposoby żywienia.
Pokarmy tłuste, słone oraz słodkie prowadzą do zachwiania owej równowagi. Aby to uregulować należy spożywany tłuszcz redukować za pomocą ziół i przypraw takich jak czarny pieprz, cibora lub chitraka. Spowodują one przyspieszenie trawienia oraz spalanie tłuszczów i cukru.
W celu zgubienia wagi ważny jest racjonalny i zdrowy sposób odżywiania. Ograniczenie potraw tłustych, fast food’ów i słodyczy z pewnością dobrze wpłynie na walkę z nadwagą.
pomarańcze krwiste – zawierają witaminę C, karotenoidy, flawonoidy oraz antocyjany, które są niezwykle pomocne w spalaniu tłuszczu,
jogurty – wspomagają trawienie i odbudowują florę bakteryjną jelit, ponadto badania dowodzą, iż jogurty wspierają utratę tkanki tłuszczowej z brzucha,
wiśnie – są pomocne w walce z nadwagą, ze względu na zawartość antocyjanów,
herbata – związki polifenolowe i katechiny obecne w herbacie, znacznie pomagają zmniejszyć masę ciała, prowadzą również do rozkładu tłuszczu w wątrobie.