Plasterki wołowiny z suszonymi pomidorami i dzikim czosnkiem – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil.

Rzadziej wykorzystuje się wołowinę ze względu na jej wyższą cenę. A szkoda, bo jest bardzo cenny biologicznie i niezastąpiony w przygotowaniu sosów, które cieszą się dużą popularnością. Z pewnością przypadnie Ci do gustu ten o smaku czosnkowym.

Składniki:

  • 400 g plastrów wołowiny
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 1 mała pęczek dzikiego czosnku
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki zwykłej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Proces przygotowania:

Plastry mięsa rozbić, odciąć brzegi, doprawić solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i podsmaż mięso. Cebulę i czosnek posiekaj, dodaj na patelnię i poczekaj, aż się spieni. Posypać papryką, zalać częścią bulionu, dodać pomidory, przykryć pokrywką i delikatnie dusić.

Podczas duszenia dodajemy bulion według uznania. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, dodać do sosu, wymieszać i gotować około 20 minut. Na koniec dodać drobno posiekany dziki czosnek, już nie gotować. W razie potrzeby doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jako dodatek wybrałam kluskę wiedeńską, do której oprócz natki pietruszki drobnolistnej dodałam czosnek niedźwiedzi.

error: Treść zabezpieczona !!